Kaupo Reede: “Eestil on biorafineerimise kasutuselevõtuga kiire”

Eesti Päevalehe sarjas “Majanduse päästerõngas” tutvustab Metroserdi rakendusuuringute keskuse biorafineerimise valdkonnajuht Kaupo Reede biorafineerimise võtmerolli Eesti majanduse ja keskkonna kestlikkuse tagamisel. Artikkel ilmus 28. septembril 2024.

Loe refereeritud artiklit ja saa rohkem teada, kuidas biorafineerimine võib muuta meie tulevikku!

EPL, 28.09.2024:

Biorafineerimine – võtmetehnoloogia Eesti majanduse ja keskkonna tuleviku tagamiseks

Kaupo Reede, Metroserdi rakendusuuringute keskuse biorafineerimise valdkonnajuht, rõhutab artiklis „Majanduse päästerõngas“, et biorafineerimine on lahendus mitmetele üleilmsetele ja kohalikele väljakutsetele, nagu toidupuudus, keskkonnareostus ja fossiilkütustest sõltuvus.

Biorafineerimise tehnoloogia võimaldab taimse tooraine töötlemist kõrgema lisandväärtusega toodeteks, mida saab kasutada toidu-, meditsiini- ja materjalitööstuses. Selle tehnoloogia abil saaks Eesti arendada alternatiivseid valguallikaid ja biopõhiseid plaste, mis aitaks vähendada sõltuvust imporditud toorainest ning toetada kestlikku majandust.

Miks on see oluline?

Kui Eesti ei panusta biorafineerimisse, jääme ilma võimalusest pakkuda keskkonnasõbralikumaid lahendusi ja tugevdada oma majanduse konkurentsivõimet. Vastasel juhul jääme sõltuma vananenud fossiilkütuste majandusest ning majanduslikult haavatavamaks, samal ajal kui maailm liigub rohepöörde suunas.

Lisaks avab biorafineerimine uusi võimalusi uute kõrgtehnoloogiliste töökohtade loomiseks ning annab meie ettevõtetele võimaluse konkureerida globaalsetel turgudel, pakkudes kõrgema lisandväärtusega tooteid.

Biorafineerimise edendamine Eestis on seega võtmetähtsusega nii majanduse mitmekesistamise kui ka keskkonnasäästliku tuleviku tagamise seisukohalt.

Loe täispikka artiklit ja avasta, kuidas biorafineerimine võib meie tulevikku kujundada!

MAJANDUSE PÄÄSTERÕNGAS | Kas jääme jälle rongist maha? Uue tulevikutehnoloogia kasutuselevõtuga on kiire – Eesti Päevaleht (delfi.ee)

***

Metroserdi aastal 2025. alustav biorafineerimise arenduskeskus on üks moodsamaid Skandinaavias ja Baltikumis, pakkudes tipptasemel tööstusliku skaleerimise ja materjaliarenduse platvormi. Meie keskus hõlmab nii fermentatsiooni kui ka järgnevaid töötlemisprotsesse ning on võimeline tootma väiksemaid partiisid toidukvaliteedi (food-grade) tasemel.

Koostöös oma partneritega pakume ettevõtetele rakendusuuringuid, mis sisaldavad laboratoorsete ja tööstuslike prototüüpide loomist ja katsetamist.

Loe Metroserdi biorafineerimise arenduskeskuse kohta rohkem SIIT.

    Vastame Teie päringule esimesel võimalusel.