TalTechi ajakiri Mente et Manu: 500 idufirma eesmärk: kuidas viia Eesti tippu?

Indrek Tulp- Rakendusuuringute keskuse juht

Juunis ilmus TalTechi ajakirjas Mente et Manu artikkel “500 idufirma eesmärk: kuidas viia Eesti tippu?”. 

Juttu tuli sellest, kuidas TalTech, tehnoloogiaettevõtete keskus Tehnopol ja Metroserdi rakendusuuringute keskus teevad koostööd, et aidata Eestis luua 500 süvatehnoloogia idufirmat. Mõeldi ka seda, et millist rolli saavad kolm partnerit üheskoos mängida viiesaja süvatehnoloogia idufirma loomisel, mis Eesti on eesmärgiks võtnud? Arutleti selle üle TalTechi ettevõtlusosakonna juhi Kristo Reinsalu, Tehnopoli tegevjuhi Agnes Roosi ja Metroserdi rakendusuuringute keskuse juhi Indrek Tulbiga.

Alustuseks täpsustab Indrek Tulp riigi tegelikku eesmärki: kui me räägime 500 süvatehnoloogia idufirmast ja võtame klassikalise idufirmade reegli, mille järgi 10 protsenti nendest õnnestub, siis on eesmärgiks, et Eestis oleks 50 süvatehnoloogilist tööstusettevõtet. See on aga juba pikem perspektiiv kui 2030, kuna süvatehnoloogiad „küpsevad“ kauem kui idufirmad.

Indrek Tulp tõdeb nii enda kogemuse kui loetud kirjanduse põhjal, et eduka idufirma loomiseks on vaja vähemalt kolme inimtüüpi: esiteks arendaja või teadlane, kui räägime süvatehnoloogia ettevõttest; teiseks operatiivjuht, kes oskab hästi meeskonda juhtida; ja kolmandaks müügimees. „Hargettevõtlust toetavas ökosüsteemis on ülitähtis, et suudaksime need inimesed omavahel kokku viia. Tüüpiline teadlane – ütlen seda ise ka teadlane olles ja näinud neid mitmeid – ei ole äriarendaja tüüp, need on hästi erinevad natuurid,“ räägib Tulp.

Rohkem saab lugeda siit!

 

 

    Vastame Teie päringule esimesel võimalusel.