Usaldusväärsed temperatuuri mõõtmised on vajalikud näiteks toiduainete ja ravimite valdkonnas. Nii toidu- kui terviseohutuse juures on oluline tagada õige temperatuur temperatuuritundlike toodete valmistamisel, transportimisel, levitamisel ja ladustamisel.
SI temperatuuri ühik on kelvin, mille tähis on K. Kelvin on määratud Boltzmanni konstandi k fikseerimisega arvväärtusel 1,380649×10−23 väljendatuna ühiku J⋅K−1 abil, mis on võrdne kg⋅m2⋅s−2⋅K−1, kus kilogramm on määratletud h, meeter c ja sekund ΔνCs alusel.
Eesti temperatuuri riigietaloni laboris realiseeritakse skaala mõõtepiirkonnas (-38,8344…+419,527) °C kasutades kuut temperatuuri kinnispunkti (Hg, H20, Ga, In, Sn ja Zn) ja etalonplaatinatakistustermomeetrite gruppi koos täppismõõtesillaga.
Termomeetreid kalibreeritakse rahvusvahelise temperatuuriskaala ITS-90 järgselt temperatuuri vahemikus (-196…+420) °C laiendmääramatusega (1…80) mK.
Kristjan Tammik
kristjan.tammik@metrosert.ee