
Taimse toidu osakaalu suurendamine on vältimatu, kui tahame saavutada nii tervise- kui ka keskkonnaeesmärke. Liigne loomsete valkude tarbimine on seotud mitmete haigustega, samas kui taimsed valgud ja kiudained vähendavad terviseriske.
Hoolimata kasvavast huvist taimsete alternatiivide vastu ei ole müüginumbrid veel plahvatuslikult kasvanud. Põhjus on lihtne: maitsvad tooted on sageli liiga kallid, odavamad aga kipuvad maitse poolest alla jääma.
Metroserdi biorafineerimise juht Kaupo Reede selgitas Äripäevas ilmunud artiklis, et traditsiooniline tootearendus on killustunud, lineaarne ja läbipaistmatu. Teaduslahendused ei arvesta sageli konkreetsete põllukultuuride eripärasid ega energiatõhusaid tootmisvõimalusi, muutes tootmise kalliks. Jaekaubandus ei anna tootearendajatele reaalajas infot tarbijate maitse-eelistuste ja hinnatundlikkuse kohta, mistõttu tooted võivad turule jõuda vale positsiooniga. Nii tekib nõiaring kus kõrgetest arenduskuludest tekkiv kõrge jaehind ning väike müük pidurdavad kliima- ja terviseeesmärkide saavutamist.
Reede sõnul on lahendus uus strateegiline mudel, kus kogu väärtusahel – jaekaubandus, teadlased, põllumehed ja töötlejad – teeb koostööd läbipaistvalt ja ühise visiooni nimel. Nii teab iga lüli oma rolli ja järgmist klienti, vähendades riske ja viies turule taskukohasema, tervislikuma ja maitsvama taimse toote.
Metrosert koordineerib Eestis sellist mudelit, mida juba katsetatakse Taimsete Valkude Innovatsiooniklastris. Klaster toob kokku teadlased, põllumehed, töötlejad ja kaubanduse.
Esimesed edulood on juba sündinud: TERE Deary piimaasendustooted ja Thormi taimsed pihvid on saavutanud märkimisväärset tähelepanu. Innovatsiooniklastri eesmärk on tuua teaduslik kompetents tööstuse otsustusprotsessidesse ja viia uued lahendused kiiresti kaupluseriiulile – hinnas ja maitses loomsete toodetega konkureerides.
Taimsetel valkudel põhinevate toodete turupotentsiaal on tohutu. Nagu rõhutas Kaupo Reede, saab seda realiseerida ainult siis, kui kogu väärtusahel töötab senisest palju tihedamas koostöös. Metroserdi rakendusuuringute keskuse biorafineerimise üksus on loodud just sellises väärtusahelas tuge pakkuma, et aidata ettevõtetel välja töötada uusi taimsetel valkudel põhinevaid tehnoloogiaid ja tooteid ning tuua teaduslik kompetents tööstuse ja kaubanduse otsustusprotsessidesse.
Loe täismahus artiklit Äripäevas.