Biorafineerimine on üks lahendustest üleilmsele ressursipuudusele ning täis võimalusi nii majandlikuks kui ka teaduslikuks arenguks. Biorafineerimisest ning selle võitudest, muredest ja paljulubavast tulevikust vestlevad seekordses „Sihitult tipus“ episoodis Metroserdi rakendusuuringute keskuse biorafineerimise valdkonna juht Kaupo Reede, Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskuse (TFTAK) toiduteadusjuht ja Funki Foods OÜ juht Sirli Rosenvald ning Äio innovatsioonijuht Mary-Liis Kütt.
Massiline üleilmne rahvastikukasv ja aina vähemaks jäävad viljakad põllumaad tähendavad, et varem või hiljem vajame inimkonnana alternatiivseid toiduallikaid. Reede sõnul on biorafineerimine selle probleemi üks võtmelahendusi mitte ainult toidu, vaid ka kõige muu tootmisel: „Tegelikult see biorafineerimine on võimeline asendama kõik naftabaasil tooted – nii kütused, materjalid, nii edasi.“
Samuti leiab Reede, et Eestil on biorafineerimisest majanduslikult palju võita. Praegu ekspordime oma puitu lähiriikidesse, kes seda väärindades kuupmeetri pealt Eestist ligi neli korda rohkem teenivad. „Kui me suudame 100 eurot kasvatada, […] siis oleks juba majandusele üks miljard juures,“ väidab Reede, „ja kui me suudaks seda neli korda teha suuremalt, no siis võib-olla me ei peaks nendest maksutõusudest siin väga rääkimagi.“
Peamiseks takistuseks peavad saatekülalised väikest tööstuslikku ja skaleermise võimekust Eestis. Sestap on tähtis koostöö patrnerorganisatsioonidega üle maaima: nii Tallinnas ja Tartus kui ka Singapuris. Suuremaid katseid tuleb läbi viia välismaal, mis on Rosenvaldi sõnul väga kallis ja logistiliselt keeruline.
Väiksemaid katseid teevad Äio ja Funki sageli üksteise tehnoloogiaga, ning Mary-Liis Kütt nõustub Rosenvaldiga, et lähedus on hea ja oluline. Peagi lisandub Eesti biorafineerimisjõududesse ka Metroserdi võimekus, millega saab toota ja katseid teha juba tööstuslikul tasemel. „Nüüd me vaatame suure huviga Metroserdi poole, et seal lähevad need mahud veel suuremaks,“ sõnab Kütt lootusrikkalt.
Episood rõhutab vajadust skaleerimisvõimaluse ja tiheda koostöö järele, avab biorafineerimise hetkeolukorda Eestis ning vihjab selle lootusrikkale tulevikule.
Saadet juhib Brent Pere.
Kogu saatesarja “Sihitult tipus” leiad SIIT.
