Toidujäätmed funktsionaalseks toiduks? Metrosert osaleb projektis “TOIT” 

Toiduainete tööstus seisab silmitsi suure väljakutsega: kuidas toota tõhusamalt, vähendada jäätmeid ja tagada tervislikum toit. Sellele väljakutsele vastamiseks käivitus Eestis uus ambitsioonikas projekt – Toidu Innovatsioonitehnoloogiate Taristu ehk “TOIT”. 

“TOIT” koondab kaheksa partnerit – Eesti Maaülikool, Tartu Ülikool, Tallinna Tehnikaülikool, Tallinna Ülikool, Maaelu Teadmuskeskus, Metrosert, BioCC OÜ ja Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskus AS (TFTAK) – eesmärgiga edendada toiduga seotud tehnoloogiaid, mis muudavad toidutootmise efektiivsemaks ja tervislikumaks. Erilist rõhku pannakse toidujäätmete väärindamisele ja mikroorganismide rollile. 

Projekti üheks võtmeosaks on Metrosert, kes pakub konsortsiumis tööstusliku skaleerimise võimekust biorafineerimises. See tähendab, et Metrosert aitab muuta laborites väljatöötatud uuenduslikud tehnoloogiad reaalsuseks tööstuslikus mastaabis. See on oluline, sest sageli jäävad paljulubavad teaduslikud avastused just skaleerimise taha. 

“Meie eesmärk on toetada ettevõtteid uute tehnoloogiate piloteerimisel ja skaleerimisel, et need jõuaksid lõpuks ka reaalsesse tootmisse,” selgitas üks konsortsiumi eestvedajatest, Metroserdi rakendusuuringute keskuse biorafineerimise valdkonna juht Kaupo Reede. Ta lisas, et Metrosert tahab pakkuda konsortsiumis tööstusliku skaleerimise võimekust biorafineerimises, mis on Eestis praegu täiesti puudu. 

Reede tõdes, et Eestis tegelevad toiduvaldkonna teadusmahuka arendustegevusega mitmed ülikoolid ja ka eraõiguslikud teadusarendusasutused. “Ressursside piiratuse tingimustes juhtub tavaliselt see, et hajutatakse ressurssi ja konkurentsivõime väheneb. TOIT-konsortsium ongi loodud selleks, et erinevad konsortsiumi osapooled saaksid keskenduda oma tuumkompetentsile ja tekitada ühiselt sünergiat. Lõppkokkuvõttes on kliendile ükskõik, kes talle teenust pakub. Peaasi, et see on kvaliteetne ja aitab ettevõtjat olla oma toodanguga konkurentsivõimeline rahvusvahelistel turgudel.” 

Projekt “TOIT” keskendub toidutoorme efektiivsemale kasutamisele. Täna läheb keskmiselt raisku kuni 40% toodetud toidust. “Keemiku pilgu läbi vaadates ei ole selle ülejääva osa koostis sugugi halvem kui see, mis jõuab meie toidulauale igapäevaselt,” on öelnud TOIT eestvedaja Toonika Rinken ajalehele Postimees. Seetõttu otsitakse viise, kuidas saada jääkidest kätte funktsionaalseid ühendeid nagu valgud, rasvad, süsivesikud ja mikrotoitained, et luua uusi funktsionaalseid toite. 

Toidujäätmete väärindamine aitab vähendada keskkonnale avaldatavat survet ning funktsionaalsed toidud aitavad kaasa rahva tervisele. Uued tehnoloogiad võimaldavad ettevõtetel luua innovaatilisi tooteid, mis suurendavad toidutööstuse konkurentsivõimet. 

“TOIT” on planeeritud viieaastase projektina, kuid eesmärk on muuta see jätkusuutlikuks ja laieneda rahvusvaheliselt. Projektiga oodatakse liituma ka ettevõtteid, kes soovivad katsetada uute tootmistehnoloogiatega. “TOIT taristu loob võimaluse viia teadusuuringud järgmisele tasemele, sidudes omavahel erinevad teadusharud ja lähenemised,” tõdes TOIT eestvedaja Toonika Rinken.